Volgens de W.H.O. (Wereldgezondheidsorganisatie) is de werking van acupunctuur bij onder andere de volgende klachten aangetoond: 

 • hoofdpijn, migraine;
 • hooikoorts en allergieën;
 • astma, eczeem;
 • vermoeidheid;
 • slapeloosheid of andere slaapklachten;
 • nek- en rugklachten, tenniselleboog, schouder- , heup- en knieklachten;
 • artrose, rheumatische klachten, overige gewrichtsklachten;
 • doorbloedingsproblemen, hartklachten (zie nadere toelichting);
 • maagklachten, prikkelbaar darmsyndroom, chronische darmklachten;
 • aangezichtspijnen, branderige of jeukende ogen;
 • oorsuizen;
 • chronische pijnen;
 • ook snellere genezing bij sport- en andere blessures, hielspoor en littekenbehandeling.

 

 • Acupunctuur is zeer aan te bevelen bij aandoeningen en klachten van gynaecologische aard, onder andere menstruatiestoornissen, overgangsklachten, infertiliteit en ondersteuning bij IVF.  Gedurende zwangerschap kan het toegepast worden bij  zwangerschapsmisselijkheid, rugklachten, stuitligging.

 

 • In geval van mentale stoornissen als rusteloosheid, depressiviteit, lusteloosheid, gebrek aan energie of burn-out kan acupunctuur u helpen.
 • Acupunctuur kan hulp bieden bij het afkicken van rook- of eetverslaving

 

 • Ook (kleine) kinderen kunnen met succes behandeld worden. Men kan daarbij denken aan: eczeem, huilbaby's, chronische oorontstekingen, hooikoorts, bedplassen


Vraagt u zich af of u met uw klacht bij ons terecht kunt? Bel ons vrijblijvend!

Enkele onderwerpen worden hierna nader toegelicht:

Hooikoorts en Allergieën

Behandeling van hooikoorts vergt per jaar gemiddeld 3 tot 6 sessies. Opvallend is dat mensen gemiddeld veel minder of geen medicatie meer nodig hebben, maar daarnaast ook elk jaar minder acupunctuurbehandelingen. Met name jonge mensen zie ik vaak geheel klachtenvrij worden na enkele seizoenen.
 

Acupunctuur en cardiologie

Acupunctuur bij hartklachten kan zowel preventief als aanvullend op de reguliere geneeskunde worden ingezet.
Voorwaarde is dat de patient gezien is en/of behandeld is door de huisarts en/of de cardioloog.
Acupunctuur kan helpen door oa:

 • de energie te verbeteren en te voeden;
 • de circulatie te bevorderen;
 • de emoties te reguleren;
 • het autonome zenuwstelsel in balans te brengen;
 • adviezen met betrekking tot leefstijl en voeding.

 
Aan te bevelen bij: stressgevoelige bloeddrukproblemen, hartritmestoornissen gelinkt aan stress of overgang, bij angst of heftige emoties na een hartinfarct en voor energieverbetering bij hartfalen.
 

Acupunctuur bij kanker

Naast de reguliere behandeling van kanker kan de chinese geneeskunde een goede aanvulling zijn om zowel de lichamelijke als mentale conditie te verbeteren. Ook misselijkheid en vermoeidheidklachten die ontstaan bij chemo of bestralingen verbeteren (sneller) door acupunctuurondersteuning.
 

Klachten van het bewegingsapparaat

Rugklachten, schouder- en nekklachten, knie- en heupklachten, zowel chronisch als acuut. Sport- en andere blessures. Deze problemen bezie en benader ik vanuit het perspectief van de acupuncturist en fysiotherapeut. Vanuit deze combinatie kan zeer effectief gewerkt worden.
 

Hoofdpijn en migraine

Spanningshoofdpijn, weekendhoofdpijn, hormoon gerelateerde hoofdpijn. Behandeling middels acupunctuur, meestal in combinatie met (bindweefsel-)massage geeft verbluffende resultaten. Ontspanning van de spieren in nek en schouders, ontspanning van het lichaam, blokkades opruimen, in evenwicht brengen van het autonome zenuwstelsel zijn hierbij de sleutelwoorden.
Ook migraines reageren vaak positief op acupunctuur.
 

Rookverslaving

Acupunctuur heeft door de jaren heen al naam weten te maken als een zeer goede ondersteuning bij het stoppen met roken.
Voorwaarde blijft dat de patiënt zelf wil stoppen.
 

Acupunctuur bij menstruatieklachten

Klachten gelinkt aan de menstruele cyclus zoals stemmingswisselingen, menstruatiepijn, onregelmatige cyclus, PMS, zware bloedingen e.a. zijn goed te behandelen met acupunctuur.
 

Menopauzale klachten 

Opvliegers, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, onrust, onzekerheid. Een greep uit de hindernissen op het pad van de vrouw in de overgang. Acupunctuur kan een zeer goede ondersteuning zijn om deze periode prettiger door te komen.
 

Onvruchtbaarheid

Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms is daar een duidelijke medische oorzaak voor, bij de vrouw of bij de man, maar vaak wordt er niets afwijkends gevonden. Om de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten kan ervoor gekozen worden IVF (ICSI of IUI) behandeling te starten. Dit kan een zeer belastend traject zijn, zowel emotioneel als lichamelijk.
Uit (Duits) onderzoek is gebleken dat door aanvullend te behandelen met acupunctuur (eventueel met massages en kruiden) deze belasting beduidend vermindert, maar zeker zo belangrijk: dat de kans op zwangerschap aanzienlijk toeneemt.
 

Acupunctuur bij kinderen

Ook kinderen kunnen met succes behandeld worden met acupunctuur. We gebruiken dan superdunne naaldjes die ze meestal niet eens voelen. De behandeling duurt veel korter, de naaldjes blijven niet of heel kort zitten. Ook bij kinderen wordt de behandeling vaak aangevuld met massages, die met wat instructie door de ouders thuis ook uitgevoerd kunnen worden.
Bedplassen, hooikoorts, eczeem, chronische oorontsteking, astmatische bronchitis, vermoeidheid, onbegrepen buikpijn.
 

Maag en/of darmklachten

Naarmate wij meer spanningen hebben, minder bewegen en meer zitten, daarbij mogelijk minder verantwoord eten, neemt de kans op geïrriteerde of spastische darmen of een geïrriteerde maag toe. Het ontwikkelen van een chronische (vaak ernstige) ziekte is de volgende stap, vooral als er niets aan die spanningen gedaan wordt.
Acupunctuur kan helpen bij zowel de geïrriteerde darm/maag, als bij de pijnlijke klachten van een chronische darmziekte.